Nyhed

Folkeskov i Herfølge - købt af alle, men ejet af ingen

I Herfølge ligger Præsteskoven - en over 100 år gammel urørt skov - tidligere produktionsskov, der risikerede samme skæbne som naboskoven, Søllested Indelukke, der blev jævnet med jorden. Helt lovligt som produktionsskov. Det raserede område skabte chokbølger i nabolaget, der frygtede for Præsteskoven.

Naboer på begge sider af Præsteskoven begyndte en årelang kamp for den skov, de bor op ad og elsker for netop at være urørt og vild. Hurtigt blev DN Køges bestyrelse involveret, og formand Birgit Mindegaard gik ind i kampen sammen med naboerne – en kamp om for alt i verden at bevare Præsteskoven. Men hvordan gør man lige det?

Præsteskoven ligger under Vallø Stift, men ligger lidt dumt for stiftet, viste det sig, da naboerne til skoven kontaktede godsforvalteren for at høre, om der dog ikke kunne findes en løsning. Han mente godt, at et salg af skoven kunne komme på tale, men prisen gjorde det svært; 3 mio. kr.  Men hvordan køber man lige en skov – hvad skal man vide?

Birgit Mindegaard kontaktede DN’s skovnetværk, for at undersøge, om der i DN er kendskab til opkøb af skov. Jo da, kom svaret fra netværket, der kom med gode og konstruktive ideer til, hvordan man kan købe en skov, men rystede på hovedet af prisen – det er københavnerpriser for den smule skov. Det synes Danmarks Naturfond og Åge V. Jensens fonde også – for småt og for dyrt, så hjælpen til at købe Præsteskoven måtte findes andet steds.

Mens naboerne tog fat på at skabe bevågenhed i TV og presse, tog Birgit Mindegaard fat på de politiske beslutningstagere. Birgit og DN Køge har et godt og årelangt samarbejde med borgmesteren, som tog med på en gåtur i Præsteskoven. Natur vil kommunen gerne støtte, men igennem foreningslivet. En løsningsmodel blev skabt på gåturen, hvor borgmesteren foreslog de frivillige at opretter en lokal forening til at sælge skovbeviser til alle, der vil støtte bevarelsen af Præsteskove – og til at søge kommunen om midler. De to naboer og Birgit fik følgeskab af flere frivillige aktive og på kort tid gik en flot hjemmeside i luften: www.præsteskoven.dk

Stor lokal opbakning

Nu kom der skub i projektet. TV-indslag gik viralt lokalt og nationalt, lokale kendisser optrådte i indslag på TV med skovbeviser i hænderne. Det tikkede ind med tilkendegivelser og støtte fra private og fra virksomheder, der støttede med alt fra 100 kr. til mange tusinde kr. Alle fik et skovbevis. Der er kommet beløb fra Nordjylland for at støtte købet af Folkeskoven.

- Købt af alle, men ejet af ingen – det er en folkeskov med en bestyrelse, der drifter den – det skal forblive urørt skov. Hvis der nogensinde er ændringer i det, skal matriklen og skødet gå til kommunen og forblive urørt skov og aldrig mere produktionsskov. Det er skrevet ind i vores forenings vedtægter, siger Birgit Mindegaard.

- Uanset om man køber for 100 kr. eller 1000 kr. får man et skovbevis – det betyder noget for folk at de kan bakke op om en folkeskov. Det er en sag man kan forholde sig til her midt i biodiversitetskrisen, hvor det godt kan være lidt højtsvævende, så er dette helt konkret en skov lige her!

Det var ikke fagligheden, der var i fokus på de mange tv-indslag, hvor naboerne stod på mål igen og igen om vigtigheden af at bevare Præsteskoven og gøre den til en Folkeskov. Det var følelser – helt konkrete følelser for den lokale skov, og det kan alle forholde sig til. På mindre end 6 måneder lykkedes det at samle 1,5 mio. kr. ind – og kommunen betalte den anden halvdel op til de 3 mio. kr.

Den lokale kærlighed til folkeskoven

Hvis man virkelig brænder for det og kan kan få det ud i befolkningen, så kan det lade sig gøre, siger Birgit Mindegaard, der oplevede, at selvom det var tungt og ind i mellem en meget tung kamp, så kom der støtte fra uventede fronter. En advokat, der synes, at sagen er så god og værd at støtte, at han satte prisen ned. Folk på torvedage kom i hobetal til Folkeskovens stand for at høre om projektet, så andre boder takkede af og gik hjem. Folkeskoven kom på alles læber i Køge om omegn – enten har de købt skovbevis, støtter sagen eller har hørt om det – alle har en holdning til den, siger Birgit, der samtidig er imponeret over, hvor stor opbakning blev.

Så landede skødet endeligt

Fra efteråret i 2020, hvor den lille gruppe naboer samlede deres plan og begyndte at føre den ud til de havde en forening for den fællesejede folkeskov med endeligt skøde, skulle der gå knap 2,5 år. Den 30. marts fik Foreningen Herfølge Folkeskov Præsteskoven til skøde over købet af den smukke, urørte skov nu tidligere ejet af Vallø Stift.

Der er flere grunde til, at vi lykkedes med folkeskoven, fortæller Birgit Mindegaard. Det er både det faglige og det politiske netværk:

- Hvis man vil dette her, er der brug for et fagligt netværk, som vi var glade for at kunne trække på i DN – ligesom sekretariatet har hjulpet os særligt her til sidst med at udpeget faglig ekspertise til en plan. Vi skal have en overordnet plan for, hvordan vi bedst muligt fører urørt skov videre, hvad skal vi lægge vægt på, hydrologi i skoven osv.

- Dernæst er vores rolle i DN afgørende. Vi er en troværdig og kendt forening, og vi har et godt netværk blandt politikerne.

Nu er der bare tilbage at holde en fest, så alle kan komme, siger Birgit og griner glad. Vi har solgt 1908 skovbeviser – det er alle deres skov. Købt af alle og ejet af ingen. Der er også folk, der betaler et årligt beløb til driften af skoven. Alle bidrag hjælper.

Vil du besøge skoven, er der i dag to tværgående stier, som går på tværs, så man kan krydse igennem skoven.

> Læs mere om Folkeskoven.

> Og vil du også støtte skoven, kan du gøre det her.