Nyhed

”Køge-urten” er på fremmarch på Køge Søndre Strand!

Den fredede orkidé Ringplettet gøgeurt - også kendt som Køge-urten - er atter på fremmarch i Køge Søndre Strand.

Den fredede orkidé Ringplettet gøgeurt - også kendt som Køge-urten - er atter på fremmarch i Køge Søndre Strand.

Efter de sidste mange års markante tilbagegang af den ansvarsart, som Køge Kommune fik tildelt tilbage i Connie Hedegaards tid som miljøminister, er antallet igen på vej frem. Det er en rigtig god nyhed.

Strandengene blev tilbage i slut-90erne indhegnede, og der blev sat køer ud for at begrænse opvækst af tagrør. Herefter steg bestanden af Ringplettet gøgeurt. Omkring 2001 var bestanden på sit højeste med 4–5.000 blomstrende planter i en højde af op til 50-60 cm. Meget smukt!

De sidste 5-6 år er afgræsning med kvæg af de privatejede engarealer desværre stoppet, så kun det kommunalt ejede areal forsat plejes af græssende dyr. Den manglende pleje sammen med den påvirkning af hydrologien, som påfyldningen af ca. 100 meter ekstra sand langs kystlinjen, har bevirket, gør, at tagrørene igen har taget over, så gøgeurten ikke har fået de bedst tænkelige vækstvilkår. Sidste år optaltes under 50 eksemplarer i alt.

Men nu kommer så det glædelige budskab. Effekten af afgræsning af kommunes areal ses meget tydeligt. Ved en løs optælling på området og de tilstødende østvendte strandenge ud mod kysten, observeredes i sidste uge af juni måned over tre gange så mange individer som sidste år. Samtidig vrimlede det med blåfugle og insekter så det var en lyst. Digesvalerne nød godt af de mange insekter – der var et leben af den anden verden.

 DN Køge vil derfor kraftigt appellere til at der igen sættes kvæg ud til afgræsning af de privatejede strandenge – så bestanden af Ringplettet gøgeurt – og biodiversiteten i al almindelighed – kan øges og nå op på tidligere tiders niveau.  

 

 

Ringplettet gøgeurt

Ansvarsart i Køge Kommune - tildelt af Miljøministeriet under Connie Hedegaard

Blomstrer i perioden medio juni – medio juli.

Alle vilde orkideer i Danmark er fredede, så lad dem stå i fred, men nyd planterne, hvis I er så heldige at se dem!