Du kender det sikkert. Et cigaretskod mellem tæerne på stranden eller synet af en øldåse på stien, hvor du går. Det er bare irriterende. Det mener langt de fleste danskere i hvert fald. Affald i naturen er til gene for mennesker. Det er til gene for dyrene, og så er det også et problem for miljøet.

Derfor samler hele Danmark affald ind søndag den 26. april. Det gør DN-Køge også, og du kan være med, oplyser formand, Birgit Mindegaard.

-Vi sætter stor pris på, at vores lokale natur er ren og pæn, så vi kan få nogle gode naturoplevelser. Derfor samler vi affald ind. Men det handler også om at sende et signal til andre om, at det ikke er i orden at smide affald i naturen.

På affaldsindsamlingen sidste år talte vi cigaretskod. I år tæller vi plastik. Alt, der er lavet af plastik eller indeholder plastik, må tælles med. Plast hører ikke hjemme i naturen. Altså i år tælles der antal stykker plastik, antal kilo affald, antal dåser med pant og antal dåser uden pant.

God læring for børn

Der er også god læring for både store og mindre børn i at samle affald op efter andre. Det skaber gode ambassadører, der ved, hvordan man opfører sig i naturen, fortæller Birgit Mindegaard :

-Det er drønirriterende, og det føles uretfærdigt at samle op efter andre. Derfor er af-faldsindsamlingen en vigtig læring til børn. De får selv en god adfærd helt fra barnsben, der smitter af på andre.

Dernæst er det sjovt og nærmest som at gå på skattejagt : Hvem finder først det næste stykke affald? Og hvem finder det mærkeligste stykke affald?

Det sociale i højsædet

Igen i år har flere af kommunens indsamlinger sat fællesskabet i højsædet. Dejligt at vi kan kombinere arbejdet for naturen med hyggeligt samvær med naboer og drikke en kop kaffe og spise kage, siger Birgit Mindegaard. Heldigvis er interessen stor i år, hvor der på nuværende tidspunkt er oprettet 16 lokale indsamlinger spredt over det meste af kommunen.

Tilmelding er ikke nødvendig, og alle kan være med. Medbring gerne handsker. DN uddeler affaldssække til alle, og det er muligt at låne håndsnappere/gribetænger af DN-Køge.

Du kan tjekke, hvor der er en indsamling tæt på dig henholdsvis på affaldsindsamlingen.dk , www.koege.dn.dk, eller www.facebook.com/Danmarks-Naturfredningsforening-Køge. Hvis du gerne selv vil oprette oprette en indsamling, gør du det på affaldsindsamlingen.dk. Du kan nemt oprette din egen søndagsindsamling og invitere naboerne. Deadline : den 25. marts.

ETK-Køge forestår afhentningen af det indsamlede affald mandag d. 27.april.

For yderligere information, kontakt bestyrelsesmedlem Lisbeth Müller tlf. 21185341.